Ergotherapie MET voorschrift van de (huis)arts
Voor het starten van ergotherapie, is een voorschrift van een (huis)arts vereist. Op het voorschrift hoeft geen specifiek aantal te staan. De (huis)arts moet enkel zijn toestemming geven om ergotherapie te mogen starten. Het spijtige hiervan is dat dit in de meeste gevallen niet wordt terugbetaald door het RIZIV (zoals bijvoorbeeld bij een doktersbezoek).
Bij sommige ziekenfondsen, zoals Partena en het onafhankelijk ziekenfonds, is terugbetaling mogelijk van 75% met een maximum van 600€ per aansluitingsjaar (rekening houdend met andere ingediende kosten) wanneer er een verzekering "medicalia" is afgesloten. Andere ziekenfondsen bieden (voorlopig) geen terugbetaling voor ergotherapie.
Meer informatie over de tarieven wanneer u geen recht hebt op terugbetaling, vind je hier.
"It always seems impossible untill it's done" Nelson Mandela
Hoe gaat het in zijn werk?
Kennismakingsgesprek
Dit is een eerste gesprek waarin we elkaar beter leren kennen. De mogelijkheden, beperkingen en hulpvraag worden hierbij in kaart gebracht.
Observatie
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen, is observatie van de huidige situatie van belang. Tijdens deze fase maak ik gebruik van observatielijsten en assessments. Deze resultaten worden samen met de hulpvraag omgezet in doelstellingen. Aan deze doelen gaan we werken tijdens onze therapie.
Therapie
De ergotherapeutische behandeling gaat bij voorkeur door in de thuisomgeving. De duur, het aantal sessies en het soort therapie hangt af van de doelstellingen die we willen bereiken. We bespreken dit steeds samen.
Evaluatie
Na een tiental sessies vindt een evaluatie plaats. Bij deze evaluatie wordt gekeken welke doelen er behaald zijn en welke niet. Daaropvolgend wordt samen bekeken of we verder willen werken aan de doelen die nog niet behaald zijn en/of eventueel nieuwe doelen willen opstellen.
Advies
Wanneer het thuis in het dagelijks leven niet vlot verloopt, kan u ook bij mij terecht voor advies. We bekijken samen de huidige situatie en bespreken wat we graag zouden willen veranderen. Daarna volgt mijn ergotherapeutisch advies. We voeren samen de aanpassingen door en leren eventuele hulpmiddelen te gebruiken.
Na enkele weken kom ik nog eens bij u langs om te kijken of de situatie verbeterd is. Zijn er nog dingen die niet goed lopen? Is er nog iets wat je liever anders zou zien? Dan kunnen we hier verder naar op zoek gaan.