Wat als je gevallen bent?

26-01-2021

Een valpartij is snel gebeurd. Eén op drie 65+'ers valt minstens één keer per jaar en het valrisico neemt toe met de leeftijd. Bij 80-plussers stijgt dit cijfer zelf tot 50% per jaar. Daarom is valpreventie zo belangrijk. 

Stel dat je gevallen bent en je bent niet te ernstig gewond, kan je proberen zelf recht te komen na een val. Dit kan je op volgende manier doen:

  1. Trek uw sterkste been op, breng de hand aan dezelfde kant van het lichaam over de buik in de andere richting en rol zo op uw buik.
  2. Zodra u op uw buik ligt, kan u steunen op uw voorarmen.
  3. Trek een been op en steun op uw knie. Doe hetzelfde met het andere been.
  4. Steun op beide handen en knieën.
  5. Kruip op handen en knieën naar een stevig meubel dat voldoende steun biedt om recht te komen zoals een tafel of zetel. Grijp u hieraan goed vast. Zorg dat het meubelstuk stevig is en niet kan omslaan wanneer u uzelf rechttrekt. 
  6. Steun met uw handen op het meubel, plaats een voet op de grond en sta recht.

Enkele tips

  • Een trap kan een goede plaats zijn om u langzaam op te heisen tot u in een positie komt van waaruit u opnieuw kan rechtstaan. 
  • Van uw rug naar uw buik rollen lukt niet altijd even vlot bij senioren. Daarom is blijven bewegen één van de belangrijkste tips die ik u kan meegeven. Hierdoor zal je deze handigheid hopelijk zo lang mogelijk kunnen blijven behouden. 
  • Als u ergens heel veel pijn heeft of u denkt dat u iets gebroken heeft, kan u best niet zelfstandig rechtstaan. U kan dan eventueel op uw achterwerk of liggend op één zijde proberen rond te schuifelen om tot de telefoon te geraken om zo hulp in te roepen. 
  • Hebben jullie al gehoord van de PAS (personen alarm systeem)? Dit is een knop die je rond je hals of pols kan dragen. Wanneer je dan gevallen bent, kan je hierop duwen en wordt er hulp gecontacteerd. 
  • Als u op een koude vloer ligt en u geraakt niet recht, kan u best zorgen dat u iets zoekt dat u op u kan leggen. Na een val op kan je op korte tijd veel warmte verliezen en sterk afkoelen. Trek alles naar u toe wat binnen handbereik ligt en als isolatie kan dienen. Denk maar aan kussens, handdoeken, tapijten, lakens, kledij ... 

Mocht u nog vragen hebben over valpreventie of zou u graag meer gerichte tips en adviezen voor thuis krijgen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Dan help u zo goed mogelijk verder. 


© 2024 Weyen Lien, 3920 Lommel
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin