Ergotherapie voor volwassenen
Personen met een niet aangeboren hersenletsel (ook wel NAH genoemd), kunnen in het dagelijks leven heel wat problemen ondervinden. Handelingen die voor het NAH heel vanzelfsprekend waren, gaan opeens erg moeizaam. Wassen, aankleden, koken, eten, boodschappen doen, voor iemand zorgen, tuinieren, het openbaar vervoer nemen, werken ... kunnen soms een hele worsteling zijn om ze tot een goed einde te brengen. Een ergotherapeut gaat aan de slag met dit soort problemen, met als doel de zelfstandigheid in het dagelijks leven terug te vergroten.
Als ergotherapeut gaan we kijken wat je mogelijkheden en sterktes zijn en hoe we daarop kunnen inspelen om zoveel mogelijk zelfstandigheid terug te winnen. Ik kom hiervoor bij u op huisbezoek. We bespreken samen wat jij belangrijk vindt om (terug) zelfstandig te kunnen uitvoeren en gaan hiermee aan de slag.
"If you believe in yourself, anything is possible!"
Waarvoor kan u bij mij terecht?
Functionele training
Trainen van alledaagse specifieke taken zoals schrijven, aankleden, huishoudelijke activiteiten ...
Ook transfers zoals in/uit auto stappen, in/uit bed, trappen nemen ... kunnen getraind worden binnen functionele therapie.
Cognitieve revalidatie
Trainen van geheugen en aandacht, leren omgaan met vermoeidheid, het organiseren van het huishouden ...
Cognitie betekent alles wat te maken heeft met 'het denken'. Bij cognitieve revalidatie richten we ons op alle cognitieve vaardigheden die verandert, beperkt of verdwenen zijn ten gevolge van NAH.
Het doel van de therapie is het verbeteren van vaardigheden om alledaagse handelingen weer te kunnen uitvoeren. Dit doen we door deze opnieuw aan te leren, strategieën te leren toepassen of gebruik te maken van hulpmiddelen.
Advies hulpmiddelen en wonen
Wanneer je de mogelijkheid niet meer hebt om alledaagse activiteiten zelfstandig uit te voeren, zoeken we samen met jou naar alternatieven.
We gaan op zoek naar welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen of hoe we de woning zo optimaal mogelijk kunnen inrichten zodat jij er zo zelfstandig mogelijk in kan functioneren.
"If you want the rainbow you have to deal with the rain" John Green
Werkwijze en tarieven
Voor ergotherapie te mogen verlenen, is er steeds een voorschrift nodig van een (huis)arts.
Wanneer u ergotherapie kreeg voorgeschreven door een erkende revalidatie arts, hebt u recht op terugbetaling en is er een specifieke werkwijze. Klik hieronder op de knop 'voorschrift revalidatiearts' voor hier meer over te lezen. Wanneer u een voorschrift kreeg van een (huis)arts, klik dan op de knop 'Voorschrift (huis)arts' voor meer informatie. Wanneer u geen specifiek voorschrift ergotherapie heeft, kan u meer informatie vinden als u op de knop 'Geen voorschrift' klikt.